Bommelerwaard (9-11 mei 2024)

Twee rivieren in drie etappes (totaal 67km) 
(foto’s en tekst Adri Klaver) 

Afbeelding met kaart, tekst, atlas

Automatisch gegenereerde beschrijvingAvontuur begon en eindigde op de zandmeren van Kerkdriel, alwaar we de auto’s konden achterlaten. In het kort was het een dynamische Waal afvaart met een retour over een zwoele zomerse Maas door het rivierenlandschap. 

Etappe1-Kerkdriel-Herwijnen 22,5km (kaart rood) 

Afbeelding met buitenshuis, gras, boom, hemel

Automatisch gegenereerde beschrijving

De eerste 5km op de gemoedelijke Maas om via een verbindingskanaal de Andriessluis. Eenmaal opgesloten in de sluis ervoeren we dat de Waal 1,5 meter hoger ligt dan de Maas. De Waal (bron is de Rijn) moet ongeveer 6-8 keer meer water afvoeren dan de Maas. Dat was ook direct te merken in het stroomprofiel. Harms uitgezette koers was stroomafwaarts, maar goed ook want met een stroomsnelheid van zo’n 5-7 km/uur kom je alleen in een C1 nog mogelijk voorruit stroomopwaarts. Op een strandje aan de voet van de Sint Maartenskerk van Zaltbommel geluncht. De resterende 10 km genoten van de bij elke kribbe terugkerende kolkstroompjes, en de dorpjes aan weerzijden van deze brede rivier. 
Kamperen op 5 meter van de maas met de kajaks voor de deur. 

 
Etappe 2-Herwijnen-Nederhemert-Z 24,5km (kaart blauw) 

Eerst 9 km op de Waal tot slot Loevestein. Aldaar het kasteel van dichtbij bekeken. Voor bezichtiging ontbrak de tijd, en de kans dat koeien met hun hoefjes de boot zouden  kunnen kraken. Koeien waren sowieso regelmatig te zien op de vele strandjes alwaar ze lekker in het zand lagen of beetje door het water banjerden. Met de blauwe luchten en de witte rietgedekte boerderijen leek het tafereel op de bekende schilderijen van paar honderd jaar geleden. Na de Wilhelminasluis (met een lange schuttijd omdat de sluis in de andere vaarrichting stampvol gemanoeuvreerd moest worden) de afgedamde Maas verder afzakken en onder zomerse omstandigheden naar de Kasteelcamping bij Nederhemert. De Kasteelcamping was voor “alternativo ‘s”, met de Waard tenten en oldtimer campers. S ’avonds spelende kinderen en verhitte discussies.  De opkomende muggen deden die verstommen, de kampeerders trokken zich in hun tenten terug. 

Etappe 3-Nederhemert-Z – Kerkdriel 22,5km (kaart bruin) 

Afbeelding met buitenshuis, water, hemel, boom

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met buitenshuis, boom, water, watervoertuig

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vandaag klaren we de klus, de uitgezette koers is simpel, 3 km afgedamde Maas en daarna voeren we stroomopwaarts op de Maas. We passeerden Heusden, Ammerzoden en ‘s-Hertogenbosch. Wederom heerlijk weer. Overal strandjes waar je makkelijk kon landen om de benen te strekken. Dat deden we regelmatig. Veel vogels te zien en horen langs de waterkant. Ik telde waterpiepers, tjiftjaf, fitis, winterkoning en ook een fraaie grasmus. Natuurlijk ook de gangbare watervogels. We voeren onder grote noord-zuid verkeers- en spoorbruggen door.  

De redelijke drukke pleziervaart gaf ons letterlijk meermaals verzetjes. Op de golven van achterop kon je lekker meesurfen. Alhoewel het gevoel vertelde dat we lekker vorderden kwamen we door de tegenstroom (2km/uur) en een matig tegenwindje toch pas 17:15 in Kerkdriel. Na een drankje op het terras van de uiterst vriendelijke havenclub van Jan van Gent, namen we afscheid en gingen huiswaarts. 

Harm en Ilja willen we langs deze weg bedanken voor deze Bommelerwaard ervaring.