Cursussen en trainingen

Kano Club Rotterdam organiseert het hele jaar door cursussen en trainingen.

Proefvaart

Een proefvaart is goed voor wie weinig ervaring heeft. In kleine groepjes gaan we met mooi weer de Kralingse Plas op onder leiding van instructeurs en begeleiders. Meestal in een kajak. De meeste mensen vinden dit een heel avontuur. Je zintuigen staan helemaal open. Het heeft op dat moment weinig zin om uitgebreid instructies te krijgen omdat je het meeste toch niet meteen kan toepassen. De nadruk ligt op die eerste ervaring. Is het wat voor jou? Zou je verder willen?

Introductiecursus

Na een proefvaart volgt de introductiecursus onder leiding van een instructeur. Je leert veel meer over je peddelbewegingen om efficiënt vooruit te komen, om in balans te blijven, op koers te blijven of te keren. Ook wordt duidelijk wat te doen als je omslaat en wat je kan doen als iemand anders omslaat. Verder komt de juiste kleding aan bod en de handigste manieren om in en uit de boot te stappen. 

Trainingen op woensdagavond en zondagochtend

Op twee momenten per week is er gezamenlijke training. Op woensdagavond van 19:30 tot 21:30 en op zondag van 10:00 tot 13:00. Naast deze momenten kunnen leden ieder moment van de week individueel trainen. Gedurende de winterperiode is er op woensdagavond kracht- en looptraining. Op zondagen gaan de boten te water zolang er geen ijs is.

Eskimoteren

Het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel van kajakken is eskimoteren, ofwel het terug omhoog rollen na een kapseis. Leden die dat willen, kunnen het een paar keer per jaar oefenen.

Eskimoteren kent iedereen uit films, boeken of van horen zeggen. Het omhoog rollen heeft iets mysterieus omdat je nog meer één bent met de kajak. Zelfs onder water blijven lichaam en boot een geheel zodat je met de juiste bewegingen weer boven komt en rechtop zit. Het is een delicate techniek die je pas wat later leert. Of misschien wel nooit. Er zijn heel wat leden van Kano Club Rotterdam die het niet eens willen leren. Jezelf redden na omslaan kan namelijk ook op andere manieren, die je wél al snel zult leren. 

Deze reddingen zijn vaak effectiever dan eskimoteren. Het plotseling moeten rollen mislukt soms, zelfs bij de besten. Zeker in flinke golven en in ijskoud water. Maar het blijft leuk om het toch te leren, bij voorkeur in een warm zwembad. Sommigen hebben het snel door, anderen doen er veel langer over.