Toervaren

Veel leden van de Kano Club Rotterdam vinden toervaren met kajaks en Canadese kano’s het mooiste dat er is. Het gaat er heel anders aan toe dan bij wedstrijdvaren. Een paar voorbeelden:

  1. Het gaat om de natuur, je verhouden tot wind, water, golven, overige scheepvaart en stroming.
  2. Toervaren is vooral geschikt voor mensen die groepen niet vervelend vinden.
  3. De veiligheid is veel belangrijker dan bij wedstrijdvaren. Dit vergt enige oefening.
  4. Toervaren betekent bij meerdaagse tochten automatisch ook kamperen. Zoeken naar een bed- en breakfast of hotel vlakbij het water is meestal zinloos. De reden is simpel: een toer kan wel eens anders lopen waardoor de reservering voor een hotel in de soep loopt. Bovendien zijn er niet altijd hotelletjes langs de route.
  5. Voor toervaren is wat extra uitrusting nodig. Denk aan een neopreen wetsuit of een droogpak, een anorak, kanoschoentjes om door het water te waden over scherpe keien en allerlei veiligheidsmiddelen. Deze laatste zijn verkrijgbaar bij de club.
  6. Tot slot is toervaren mogelijk op zowel beschut water als groot water zoals de Waddenzee, de Noordzee, de Zeeuwse wateren en het IJsselmeer. Er zijn voldoende beginnerstochten, zoals de Biesbosch-tocht en een dagje varen in bijvoorbeeld de polders. Zie de agenda op de homepage voor alle tochten de komende maanden.