Kano Club Rotterdam heeft diverse boten voor jou om te gebruiken. Hier volgen de soorten kano’s die beschikbaar zijn:
Kajak
De kajak is in de 19-de eeuw ontstaan bij jagers rond de poolcirkel in zowel Groenland, Alaska als oostelijk Rusland. Vaak gebouwd van drijfhout en zeehondenhuid maar tegenwoordig van polyethyleen (het plastic van huisvuilzakken), polyester, kevlar of carbon.
De kajak is zeewaardig dankzij twee luchtdichte compartimenten waar redelijk wat bagage in kan. Bovendien zit er een spatzeil rond de buik van de vaarder dat om de kuiprand grijpt zodat ook de kuip vrijwel waterdicht is. Verder heeft een kajak grijplijnen aan dek en meestal een kompas. Het dek heeft verder elastieken waar een waterkaart onder past. En een reservepeddel. En o ja… een marifoon of mobieltje om de kustwacht te bellen.
Laat je niet afschrikken door al dat zeewaardigs. Sommigen gaan nooit de zee op. Zij verkennen liever de kanalen en plassen met een kajak.
Canadees
De Canadese kano is een brede, open kano – dus zonder dek – voor twee personen. Sommige ‘Canadezen’ zijn bedoeld voor een persoon. De naam komt uit de provincie Ontario waar midden 19e eeuw de eerste types verschenen, gebaseerd op de kano’s van berkenbast die de plaatselijke Algonquin-indianen al veel eerder bouwden.
Kenmerkend is de enorme bagageruimte en stabiliteit. Een toerkano dus bij uitstek, al of niet tijdens langere kampeertochten. Het varen met een Canadees op beschut water tijdens een zomerse dag kan bijna iedereen. Voor wat ruiger water en koers houden over langere afstanden is echter flink wat oefening vereist. De solo Canadees leent zich ook voor kunstjes waarbij de boot op een kant wordt gedrukt om beter te manoeuvreren. Uiteraard komt hier de meeste peddelbeheersing bij kijken.
KCR heeft diverse Canadezen in aluminium en polyester. De kunststof exemplaren zijn opvallend licht.
Wedstrijdkano
De wedstrijdkano is totaal gericht op snelheid. Je kan er dus nauwelijks mee toeren want de romp is nogal smal en in het begin behoorlijk wiebelig en niet geschikt om bagage mee te nemen. Maar o… wat is deze kano snel! Wel twee keer zo snel als een gewone kajak.
Je hebt de K1 voor solopeddelaars, de K2 voor duo’s en de surfski. Dit type boot doet het erg goed met golven in de rug om vanaf te surfen hoewel hij ook snel is op vlak water.
De K1 en K2 worden ook gebruikt door een groep echte wedstrijdvaarders die geregeld trainen op de club en op het water om wedstrijden te varen. De boten zijn zo smal dat beginners eerst hun balans moeten leren houden. Daarom zijn deze boten niet geschikt om tijdens een proefvaart even kennis te maken met de kano. Dan is een kajak of Canadese kano veel prettiger. Wie weet stap je daarna toch over op een K1, K2 of surfski.